Oud-Valkenburg A 1185
Oud-Valkenburg 7, 6305 AA te Schin op Geul
Oud-Valkenburg 7 A, 6305 AA te Schin op Geul

Omschrijving

Omgracht KASTEEL, in wezen 16e eeuws en later: jaartalankers 1656 in westgevel; in 1893 en -94 door Cuypers ingrijpend gerestaureerd en veranderd; het huis ligt op een eiland en heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in mergel; twee verdiepingen op hoog onderhuis onder leiengedekt wolfdak; op de hoeken van de oostgevel achthoekige arkeltorentjes, aan de voorgevel (= zuidgevel) een rond arkeltorentje, dat één verdieping lager ontspringt dan de beide andere. Meerruitsvensters. Op de noordwesthoek een ronde hoektoren met octagonale spits. Aan voorzijde toegangstrap op L-plattegrond met bordes naar belle-etage; rijke smeedijzeren leunigen, recent geheel gerestaureerd.

KASTEEL van algemeen belang

- vanwege de ouderdom