Oud-Valkenburg A 1018
Oud-Valkenburg A 1211
Oud-Valkenburg A 1380
Oud-Valkenburg A 1381
Bij Oud-Valkenburg 7, 6305 AA te Schin op Geul

Omschrijving

HEKKEN, XVIIId; er zijn 4 hekken; een 5e hek is XIXc. Het toegangshek: twee bakstenen kruispijlers met bossingen en vierkante vaasbekroningen in mergel; de pijlers zijn aan de buitenzijde via korte hol-ingezwenkte muurtjes verbonden met lagere pijlers van hetzelfde type; hier ontbreken de bekroningen; geen hekvleugels; het hek staat aan het begin van de toegangsbrug. Aan de voet van de pijlers achtkantige schampstenen, die sikkelvormig in een punt toelopen. Twee identieke hekken: één als westelijke afsluiting van het voorterrein; dit hek leidt nu naar de tuin van een huis, dat niet tot het complexgebied behoort, en één bij de haakse bocht van de beukenlaan; beide hebben nieuwe houten hekvleugels en pijlers van nagenoeg hetzelfde type als die van het toegangshek. Het vierde hek is de toegang naar de moestuin; vierkante pijlers geheel in mergel; knopvormige bekroning; nieuwe vleugels in hout; het hek staat direct naast de oprijlaan aan de westkant. Het vijfde hek, XIXc, is van ijzer en leidt van het voorterrein naar de weiden ten westen van het kasteel; het heeft dunne ronde spijlen, die om en om eindigen in pijlpunten. Het hek staat naast de gracht.

HEKKEN van algemeen belang

- vanwege de ouderdom