Grubbenvorst A 950
Grubbenvorst A 948
Grubbenvorst A 492
Grubbenvorst A 955
Grubbenvorst A 947
De Borggraaf 1, 5973 NT te Lottum

Omschrijving

Omschrijving deel 3: TUINAANLEG, bestaande uit de volgende onderdelen: a. oprijlaan b. omgrachte moestuin c. terrein met grachten d. overig terrrein

Ad a.: de laan loopt van de Pastoor Kerboschlaan (entree van het complex) langs de gehele zuidgrens van het complex. Ter hoogte van de poort heeft de laan een flauwe knik, links en rechts een enkele rij oude eiken, verharding van puin en grind. Naar schatting dateert het tracee uit de 16de eeuw, de laanbeplanting uit omstreeks 1874. Ad b: de moestuin met padenkruis dateert naar schatting uit de 17de-18de eeuw, ligt in de uiterste zuidoosthoek van het complex en is geheel omgracht. Langs de gehele binnenzijde van de gracht loopt een heg van taxus (circa 2 meter hoog). Een deel van de noordelijke grachtarm valt samen met de zuidelijke arm van de buitengracht. De toegang tot de moestuin is een dam in de westarm van de moestuingracht; op de dam, als bres in de taxusheg, een hek: bakstenen pijlers met ijzeren hekvleugels uit de 19de eeuw. Ad c: op het terrein tussen de binnen- en de buitengracht bevinden zich de bijgebouwen en de voorhof (zie onderdeel 2); de rest van het terrein is begroeid met gras; hier en daar een fruitboom; een markante conifeer (in 1874 geplant) staat op het terreindeel ten oosten van het huis. Ad d: de rest van het complex bestaat uit weilanden; een boomgaard in het meest westelijke terreindeel langs de Pastoor Kerboschlaan; tussen deze weg en de boomgaard staat een enkele rij paardekastanjes. Langs de noord- en oostgrens staan op onregelmatige afstand oude paardekastanjes, essen en eiken. De beschoeiing van alle grachten is in 1990 vernieuwd.

De TUINAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ongestoorde oorspronkelijke structuur;