Omschrijving

Omschrijving complex: De BORGGRAAF is een eenvoudige historische buitenplaats, in oorsprong 16de- eeuws of ouder, met een voornamelijk utilitair karakter in een landelijk-agrarische omgeving direct aan de oostrand van het dorp Lottum op de westelijke oeverwal van de Maas. De historische buitenplaats is globaal een rechthoek, die met de lengterichting oost-west ligt; in de oostelijke helft staat ongeveer in het midden het huis. In het westen -tegen het dorp- wordt de historische buitenplaats begrensd door de Pastoor Kerboschlaan, in het noorden en oosten door agrarisch gebied en in het zuiden voor een deel dorpsbebouwing en voor een deel grasland. De historische buitenplaats Borggraaf bestaat uit het HOOFDGEBOUW met korte toegangsbrug (1), de BIJGEBOUWEN (2), de TUINAANLEG (3) en een BRUG (4). Van een echte park- c.q. tuinaanleg is nooit sprake geweest. Het hoofdgebouw en de bijgebouwen staan op een dubbel omgracht terrein. Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van de historische buitenplaats alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering:

De historische buitenplaats BORGGRAAF is van algemeen en van cultuurhistorisch belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het complex in zijn vrijwel ongestoorde rurale structuur. Voor de overige waarden wordt naar de omschrijvingen van de afzonderlijke complexonderdelen verwezen.