Grote Sloot 239, 1752 JN te Sint Maartensbrug

Inleiding

Op het zuidelijk deel van het erf gelegen huis, genaamd "Brandwijck", gebouwd in een sobere eclectische trant met neo-classicistische elementen. Het pand werd gebouwd omstreeks 1872 door een rijke aannemer. Het pand werd gebouwd op de fundamenten van een voorgaand pand; in de kelder is de tegelvloer daarvan nog aanwezig.

N.B. De aanbouw en de dakkapellen aan de achterzijde (W) en het grote venster in de rechterzijgevel (N) vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd huis, bestaande uit een bouwlaag onder schilddak gedekt met zwart geglazuurde platte Friese pannen. De noklijn van het dak loopt evenwijdig aan de Grote Sloot. De noklijn wordt doorsneden door twee vierkante bakstenen schoorstenen. De oorspronkelijke houten kapconstructie is nog aanwezig. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd.

Het pand is opgetrokken in bruine baksteen. De gevels worden afgesloten door een rondomlopende geprofileerde houten gootlijst.

De voorgevel van het pand (O) heeft een breedte van vijf vensterassen. De nadruk ligt op de middelste as die een middenpartij over twee bouwlagen vormt. Op middenas op de begane grond bevindt zich een dubbele paneeldeur met ijzeren sierroosters en getoogd bovenlicht. Boven de ingang is een naamplaat met de naam "BRANDWIJCK" aangebracht. Op de kapverdieping bevindt zich een rechthoekig houten T-venster. De middenpartij wordt afgesloten door een fronton met hoekakroterieën. Aan weerszijden van de middenas bevindt zich een geveldeel ter breedte van twee vensterassen dat wordt afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. Elke as bevat een houten T-venster met schuifraam en getoogd bovenlicht. In oorsprong waren de vensters voorzien van houten luiken.

De rechterzijgevel (N) bevat nog het oorspronkelijke metselwerk.

De achtergevel (W) bevat een rechthoekig houten T-venster met schuifraam en getoogd bovenlicht en bevatte daarnaast in oorsprong een rechthoekige deur met getoogd bovenlicht.

De linkerzijgevel (Z) bevat twee rechthoekige houten T-vensters met schuiframen en getoogd bovenlicht.

Het interieur is nog gedeeltelijk intact en bevat onder andere stucplafonds in de hal en in een kamer en in de kelder een tegelvloer met groene en gele tegels.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex "Brandwijck". Daarnaast is het pand van belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een rentenierswoning op het Noordhollandse platteland uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning

Elementen Neo- Classicisme