Bij Grote Sloot 239, 1752 JN te Sint Maartensbrug

Inleiding

Op het noordelijk deel van het erf gelegen vrijstaand KOETSHUIS, vermoedelijk daterend ut de 18de eeuw. Aan de voorzijde bevond zich de ruimte voor de stalling van de koets(en), aan de achterzijde van het koetshuis bevonden zich de paardestal en de koetsierswoning.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd koetshuis, bestaande uit één bouwlaag onder een schilddak met rode Hollandse pannen. De kap was in oorsprong onbeschoten. De noklijn van het pand staat loodrecht op de Grote Sloot. De noklijn wordt doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen. In het dakschild van de voorzijde is een rechthoekige dakkapel met houten luiken en plat dak aangebracht.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel is voorzien van een cementering. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn staafankers zichtbaar.

De voorgevel (O) heeft twee deuren: één dubbele opgeklampte inrijdeur met smeedijzeren hangwerk en een rechthoekige opgeklampte voordeur met levensboom in het bovenlicht.

De rechterzijgevel (N) heeft een rechthoekige opgeklampte deur en een hooggeplaatst rechthoekig houten venster.

De achtergevel (W) heeft één vensteras met een rechthoekig houten schuifvenster.

De linkerzijgevel (Z) heeft drie vensterassen, waarvan er twee een hooggeplaatst rechthoekig houten achtruits-venster bevatten en één een rechthoekige opgeklampte deur.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Brandwijck". Daarnaast is het pand van belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een 18de-eeuws koetshuis van een buitenverblijf op het Noordhollandse platteland.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)