Langbroek B 1561
Langbroek B 1594
Langbroek B 1595
Bij Langbroekerdijk A 121, 3947 BG te Langbroek

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hindersteyn. De aanleg wordt bepaald door de dubbele middeleeuwse omgrachting, die in ca.1880 rond het huis grotendeels is gedempt en bij de woontoren vergraven is tot een vijver in landschapsstijl. De Topografische Militaire Kaart van 1885 en de tekening van Lutgers uit 1869 tonen een ronde aanleg voor het huis met solitairen en achter het huis nutstuinen en een parkbos. De ronde aanleg voor het huis is thans in structuur nog aanwezig en draagt een besloten karakter. Vanaf de middenpartij van het huis loopt een zichtas over het weidegebied naar de bossen van Moersbergen. Vanaf de wetering wordt het zicht bepaald door rode beuken en een linde. De buitenste omgrachting wordt omringd door singels, waarbij de recente aanleg achter het huis door een kastanjesingel wordt afgesloten. Achter deze singel ligt een bosgedeelte en een weideperceel, waar het recent aangelegde doolhof is aangeplant. Het sparrenlaantje naar het poortgebouw was tot ca.1950 de enige ontsluiting van de buitenplaats, waarna een tweede oprit aan de noordzijde werd aangelegd.

Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hindersteyn van algemeen belang:

- vanwege de middeleeuwse grachten- en singelstructuur;

- vanwege de kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit de tweede helft van de 19de eeuw voor het huis;

- vanwege de visuele samenhang van de complexonderdelen.