Langbroek B 1595
Langbroekerdijk A 115, 3947 BE te Langbroek

Omschrijving

POORTGEBOUW ANNEX KOETSHUIS. Ten oosten van de aanleg ligt een in oorspong zeventiende-eeuws poortgebouw, dat in de negentiende eeuw meer naar het oosten is verplaatst en in neogotische stijl is herbouwd (zie twee gevelstenen 'anno 1647' en 'Renovatum anno 1847'). Sinds 1973 is het pand in gebruik als woonhuis. Het bakstenen poortgebouw is samengesteld uit een toren van twee bouwlagen, een langwerpig deel (koetshuis) van één bouwlaag en een aanbouw uit 1881. De op vierkante grondslag opgetrokken toren heeft een getoogde doorgang op de begane grond en een spitsboogvenster op de verdieping onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt tentdak bekroond door een windvaan. Onder de kroonlijst zijn duivengaten aangebracht, die thans dichtgemetseld zijn. Aansluitend op de toren het koetshuis onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met gemetselde schoorsteen en met uitgebouwd verdiepingloos stookhok. De oostgevel is voorzien van spitsboogvensters. De koetsierswoning met Vlaamse gevel is in 1881 gebouwd. Deze op rechthoekige grondslag aanbouw bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak. In 1913 is een deel van de stal verbouwd tot twee woningen, waarvan bij de restauratie in 1973 één woning is gesloopt. In de westgevel zijn meerruitsvensters en een in 1978 aangebouwde serre.

Waardering POORTGEBOUW ANNEX KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving in neogotische stijl (1847);