Obbicht en Papenhoven D 288
Kasteelweg 21, 6125 RG te Obbicht

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, in 1780 gebouwd naar ontwerp van de Luikse architect J.B. Renoz in L.XVI-stijl; op het vierkante omgrachte westeiland op rechthoekige plattegrond met driezijdig uitgebouwde middenpartij aan voor- en achterkant; de partijen hebben elk een dubbele bordestrap van vier treden; twee bouwlagen tussen kelderverdieping en zolder onder ingezwenkte met leien gedekte afgewolfde mansardekap; midden op het dak een achtkantig torentje met helmdak en uurwerk. Voorgevel van mergel, achter- en zijgevels van baksteen, alles witgekalkt; achtruitsvensters; raamomlijstingen in natuursteen. Het gebouw is in 1954 geheel uitgebrand; ook de kap verdween; enig stucwerk is gespaard gebleven, o.a. in de achthoekige vestibule: ionische pilasters en stucbeelden in nissen. Herstel van het gebouw had plaats in 1975-1988.

Waardering HOOFDGEBOUW van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectuur, in Franse stijl naar ontwerp van Renoz, ook in samenhang met de bouwhuizen

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Lodewijk XVI-stijl