HISTORISCHE BUITENPLAATS OBBICHT

Omschrijving complex: De buitenplaats Obbicht wordt gekenmerkt door de streng doorgevoerde symmetrie om een centrale as in de aanleg van zowel het park (met name de grachten) als het ensemble van de gebouwen; het terrein wordt gevormd door drie achter elkaar liggende omgrachte rechthoekige eilanden, waarvan de meest oostelijke iets breder is dan de andere twee, die waarschijnlijk 16e eeuws of ouder zijn; het oosteiland is pas in de tweede helft van de 18e eeuw gemaakt door het graven van een zeer brede gracht in het broekland in het dal van de Kingbeek. Oók tot het complexgebied wordt gerekend het terrein begrensd door de zogenaamde Molensloot of -beek en de Kingbeek en in het zuiden door een wal. Op het westelijke eiland, dat nagenoeg vierkant is, ligt het complex van huis en bijgebouwen, dat uit 1780 dateert; globaal gezien heeft het buitenplaatscomplex een L-plattegrond; het ligt ten zuiden van het dorp Obbicht op de oostoever van de Maas. Het complex wordt aan de westzijde begrensd door de weg van Obbicht naar Nattenhoven, aan de noordkant door woon- en recreatiegebied van derden, ten oosten door de Kingbeek en aan de zuidkant door boomgaarden van derden. De historische buitenplaats Obbicht omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIZEN (3), BRUGGEN (4), MUREN (5), HEKKEN (6) en ORNAMENT (7).

Binnen het complexgebied bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: het zwembad, het nieuwe plaveisel op het voorplein, enige nieuwe beeldhouwwerken en ornamenten (waaronder wapensteen).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.