Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510147
Complexnummer
510146 - Obbicht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82762/111
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Obbicht en Papenhoven D 287
Obbicht en Papenhoven D 288
Obbicht en Papenhoven D 48
Obbicht en Papenhoven D 240
Obbicht en Papenhoven D 47
Obbicht en Papenhoven D 39
Obbicht en Papenhoven D 224
Obbicht en Papenhoven D 65
Kasteelweg 21, 6125 RG te Obbicht

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. voorterrein b. huiseiland c. middeneiland d. oosteiland e. terrein tussen de Molensloot en de Kingbeek ad a.: het voorterrein is zeer klein en ligt tussen het huiseiland en de weg; de inrichting is van recente datum; langs de korte oprit staan jonge leilinden ter vervanging van oude uitgegroeide exemplaren; verder jonge walnoten in grasveldjes links en rechts van de oprit; langs de weg een jonge taxushaag. ad b.: midden op het huiseiland ligt streng symmetrisch het complex van hoofdgebouw en bouwhuizen (zie onder 3); het eiland is aan alle zijden van de gracht gescheiden door een keermuur (zie onder 5), die in wezen waarschijnlijk laat-middeleeuws is; verder geen sporen van een oudere tuininrichting. ad c.: het middeneiland is even oud en heeft ongeveer dezelfde afmeting en vorm als het huiseiland, waarmee het via een brug (zie onder 4) verbonden is; het eiland draagt nog duidelijk de sporen van een 19e eeuwse landschappelijke aanleg: een centraal grasveld met eromheen een singelbeplanting, waarin nog vele oude solitairbomen. Waarschijnlijk was op dit eiland in de 18e eeuw een moestuin ingericht. ad d.: het oosteiland is waarschijnlijk in de 18e eeuw ontstaan en is groter (meer langgerekt) dan de andere twee; de gracht eromheen is veel breder en kan als visvijver gezien worden; tussen het oostelijke grachtdeel en de beek ligt een zeer smalle strook grond met gras; langs de noordzijde van de gracht loopt een pad, dat aan beide zijden beplant is met oude eiken in enkele rijen; verder is er een symmetrisch graspadenkruis (ook op oude kaarten te zien als tracée); in de vakken staat jong bos, dat in de jaren 80 geplant is. Aan het zuidelijke einde van het noord-zuid pad staan bij de dam over de gracht links en rechts twee zeer oude, grote platanen (XIXa?); zij markeren de overgang naar het terrein tussen de Molensloot en de Kingbeek. Het oosteiland is met het middeneiland verbonden door een dam; ook ligt er een dam aan het noordeinde van het noord-zuid pad; dit is de verbinding met de er dwars op staande eikenlaan. ad e.: het genoemde noord-zuid pad loopt als middenas door in het terrein langs de beek ten zuiden van het oosteiland; het is een langwerpig terrein, in het oosten langs de beek verwilderd, heel vaag is het middenpad nog herkenbaar; de oudste topografische kaart (1842),en de kaart van Tranchot (ca. 1803-1813) laten een parkachtige aanleg zien met een lanenstelsel.

Waardering PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510146. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1850
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing