Diepenheim B 3593
Deventerdijk 10, 7478 RR te Diepenheim

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW.

Volgens het jaartal boven de ingangspartij gebouwd in 1729; bakstenen gebouw van twee verdiepingen op rechthoekige grondslag, gedekt door een omlopend schilddak met grijze pannen; in het midden een vierkant klokkentorentje met windvaan met monogram en het jaartal 1731. Het 7 traveeën brede gevelvlak wordt door lisenen besloten; ondiepe middenrisaliet van 3 traveeën, waarin een zandstenen middenpartij met gebogen top met wijzerplaat. Stoep met drie hardstenen treden. Ramen met empire-indeling. Groot balcon met balustrade op vier houten pijlers aan de oostgevel, XXa. Dakkapellen met gebroken ronde frontons. Inwendig o.m.: in de vestibule een trap met dubbele opgang; platte houten balustrade, L.XVI. In de rechter voorkamer een schoorsteen met een geprofileerde zandstenen mantel en een gesneden boezembetimmering, waarin een spiegel (ongeveer 1730); N.B: het schilderstuk, dat erboven hoort, is verdwenen. In de linker voorkamer een schoorsteenmantel van grijs en wit marmer, XIXa. In beide kamers de originele lage houten lambrizering. In de keuken de originele schoorsteenboezem, hangconstructie, ongeveer 1730.

Het HOOFDGEBOUW is van algemeen belang:

- vanwege de architectuur.