Omschrijving complex:

De buitenplaats Westerflier bestaat uit een fors symmetrisch landhuis, dat in 1729 gebouwd is op de plaats van een ouder huis; in verhouding tot het huis is de landschappelijke aanleg er omheen zeer klein; op het voorplein enkele zeer fraaie oude bomen; van de oorspronkelijke gracht is sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw meer dan de helft verdwenen; langs de weg een langgerekt dienstgebouw, waarin twee woningen en stallingen; behalve enkele fruitbomen resteert van een eventuele moestuin en/of boomgaard niets meer. Westerflier ligt enkele kilometers ten zuidwesten van Diepenheim en wordt begrensd door de Deventerdijk aan noord- en oostzijde en door agrarische gronden aan west- en zuidkant. De historische buitenplaats Westerflier omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIS (3A), SCHUUR (3B), DAM met HEK (4).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: houten carport tussen het huis en het bouwhuis, de nieuwe houten schuur achter het huis en de nieuwe tuininrichting ten oosten en ten zuiden van het huis.

Waardering

De historische buitenplaats Westerflier is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.