Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510204
Complexnummer
510202 - Pavia
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82738/148
Kadastrale aanduiding
Zeist E 1451
Bij Laan van Beek en Royen 45, 3701 AK te Zeist

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

Een aan rechterzijde van het landhuis Pavia geplaatste DUIVENTOREN ANNEX KIPPENVERBLIJF op achthoekige plattegrond van twee bouwlagen. De gevels zijn opgebouwd uit verticaal aangebrachte houten planken. Dakschilden zijn met zink bedekt.

In de eerste bouwlaag zijn de acht houten gevelzijden identiek van opbouw, met uitzondering van de zijde waarin een deur is geplaatst. De houten planken zijn voorzien van luchtsleuven en -gaten, die zo zijn aangebracht dat ze een decoratief karakter hebben. Op ongeveer één meter hoogte is een omgaande geprofileerde lijst aangebracht. Op elke hoek bevindt zich een stijl, waarop onder het dakoverstek een gietijzeren console is gezet. Op het dak van het kippenverblijf is een kleiner achthoekig bouwvolume gezet dienend als onderkomen voor duiven. De lantaarn is wat de opbouw en gevelbehandeling identiek aan de eerste bouwlaag. Vier gevelzijden zijn bovendien voorzien van twee, boven elkaar geplaatste zitstokken op gesneden consoles. Ook dit bouwvolume wordt door een dakje met overstek afgesloten.

Waardering complexonderdeel 2

De duiventoren annex kippenverblijf is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzonder bouwtype alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de voormalige buitenplaats Pavia.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510202. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Duivenhok(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1860
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing