Inleiding complex

Het op de hoek van de Laan van Beek en Royen en Arnhemse bovenweg gelegen terrein waarop de buitenplaats Pavia is aangelegd, behoorde sinds 1825 bij de buitenplaats Hoog Beek en Royen, dat in het bezit was van de heer A. Voombergh. In de jaren zestig van de negentiende eeuw werd het bosrijke gebied van Hoog Beek en Royen afgescheiden. Enkele laanstructuren in de huidige aanleg wijzen nog op deze binding met genoemde buitenplaats. Na de dood in 1851 van Voombergh werd met de bouw van het landhuis begonnen. Opdrachtgever was de schoonzoon van Voombergh, mr. M.Ch.H. ridder Pauw van Wieldrecht. Rond het huis werd een landschappelijk park aangelegd, ondermeer met een slingervijver naar ontwerp van J. Copijn. Ten noorden van het landhuis bevindt zich het voormalige koetshuis. Dit object valt buiten de bescherming.

Omschrijving complex

Het te beschermen complex van de BUITENPLAATS PAVIA uit 1863 bestaat uit een landhuis, duiventoren, brug en parkaanleg en wordt ingesloten door de Laan van Beek en Royen in het westen, de Arnhemse bovenweg in het zuiden, de Prinses Beatrixlaan in het oosten en het Zeister Bos in het noorden. De bescherming richt zich naast de hierboven genoemde objecten op de volgende kadastrale percelen: sectie E de nrs. 1451 en 2597.

Het complex `Pavia' omvat de volgende objecten:

1. het landhuis(ZT276)

2. de duiventil annex kippenverblijf (ZT276A)

3. een brug over de slingervijver (ZT276B)

4. het landschapspark (ZT276C)

Waardering complex

Het complex van de buitenplaats Pavia is van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19de eeuwse buitenplaats, waarbij hoofdgebouw, bijgebouwen en parkaanleg redelijk ongeschonden zijn overgebleven. Alsmede van ensemble waarde als onderdeel van de Stichtse Lustwarande.