Bij Laan van Beek en Royen 45, 3701 AK te Zeist

Omschrijving complexonderdeel 3

Een over de slingervijver gelegen BRUG met smeedijzeren hekwerken die tussen vier houten pijlers op uitkragende basement zijn gezet. De houten pijlers hebben een vierkante grondvorm. Elke zijde van de pijler heeft een gelijke invulling/decoratie bestaande uit een verdiept liggend paneel of casement waarop een ruitmotief is gezet. De pijlers worden afgesloten door een geprofileerde lijst waarboven een dekplaat is bevestigd. De smeedijzeren hekwerken zijn opgebouwd uit drie regels, twee aan de bovenzijde en één aan de onderzijde, die met de pijlers verbonden zijn. Tussen de regels zijn ruit- en krulvormige elementen gezet. De vernieuwde vloer van de brug bestaat uit planken.

Waardering complexonderdeel 3

De brug is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bijzonder bouwtype alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van de voormalige buitenplaats Pavia.