Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510235
Complexnummer
510232 - Hoog Beek en Royen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82744/151
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Zeist L 1045
Bij Driebergseweg 1, 3708 JA te Zeist

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 3

Voor het koetshuis aan de Driebergseweg gelegen SPEELHUISJE, van het hoofdgebouw gescheiden door een viertal beuken en een rododendrongroep en bestaande uit een bouwlaag onder overstekend zadeldak, gedekt met blauwe Hollandse pannen en voorzien van een schoorsteen op het achterste nokeind. De topgevel aan de voorzijde is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit een deelbare deur met bovenlicht, geflankeerd door een zesruits stolpvenster met tweeruits bovenlicht en halve luiken. Boven de deur een overhoeks geplaats vierkant venster voorzien van een luik. Onder het linker venster een rood granieten, onregelmatig omrande gevelsteen met de gedeeltelijk leesbare tekst: `Steen van den ouden Slotberg bij Baden ... Hier geplaatst anno 1835 door P:C:J:A:C:A:H:M:J: Voombergh'. Kennelijk een steen die op een van de buitenlandse reizen is meegenomen en door Voomberghs kinderen (initialen) in hun huisje is geplaatst. De linker zijgevel bevat een idem venster. Beide overige gevels zijn blind. Het interieur bezit een schouw tegen de achtergevel en de wanden zijn bekleed met witte en mangaankleurige tegels.

Waardering complexonderdeel 3

Het speelhuisje van Hoog Beek en Royen is van cultuurhistorische waarde als goed en nog gaaf voorbeeld van een bijzonder bijgebouw. Tevens is het speelhuisje van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Hoog Beek en Royen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510232. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw speelhuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1895
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing