Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510242
Complexnummer
510240 - `t Kerckebosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82744/67
Kadastrale aanduiding
Zeist E 2268
Zeist E 2267
Arnhemse Bovenweg 31 B, 3708 AA te Zeist

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

Het aan de Arnhemse bovenweg gelegen KOETSHUIS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een mansardedak, gedekt met blauwe kruispannen, met de nok evenwijdig aan de Arnhemse Bovenweg.

De voorgevel of westgevel is gemetseld in kruisverband uit hergebruikte stenen. De gebruikte bakstenen in kloostermoppenformaat schijnen afkomstig te zijn van het afgebroken zestiende eeuwse kasteel Vredenburg te Utrecht. De voorgevel is symmetrisch van opzet en indeling en gemetseld in de vorm van een klokgevel met in- en uitzwenkende top. De middenpartij en de vleugels worden gescheiden door geblokte lisenen. De top wordt bekroond door bollen en leeuwen uitgevoerd in hardsteen. In het midden op de begane grond bevinden zich twee getoogde dubbele houten staldeuren voorzien van panelen en staande ovalen vensters met een roedenverdeling. De profielomlijstingen naast de deuren zijn voorzien van natuurstenen blokken. Erboven op de verdieping bevinden zich twee kruiskozijnen met ruitvormige glas-in-lood bovenlichten. Ertussen bevinden zich een lantaarn, een cartouche en twee muurankers. In de top van de gevel is een gevelsteen ingemetseld met de voorstelling van de apostel Marcus. Ter weerszijden van de lisenen bevinden zich deuren, die iets kleiner zijn dan de middelste twee.

Waardering complexonderdeel 2

Het koetshuis behorend bij landhuis 't Kerckebosch is architectonische waarde als gaaf voorbeeld van een koetshuis in historiserende stijl met bewaard gebleven ornamentiek, voorts is het koetshuis van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een de individualistische opvattingen van de opdrachtgever, jonkheer De Geer. De ensemblewaarde ligt in de combinatie met het eveneens beschermenswaardige hoofdgebouw `t Kerckebosch' en de bosrijke omgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510240. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact
ouder gevelontwerp en materialen hergebruikt

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
hergebruikte gevel in renaissance-stijl

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Lagerweij, G. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur