Inleiding complex

In historiserende trant opgetrokken buitenplaats, voorheen bestaande uit een landhuis, koetshuis en oranjerie. Dit laatste object is inmiddels niet meer aanwezig. Op een deel van het terrein is in de jaren 1970 en 1980 nieuwbouw gepleegd. Het landhuis werd tussen 1911 tot 1937 in imitatie kasteeltrant opgetrokken door bouwkundige G. Lagerweij uit Zeist in opdracht van jonkheer Egbert Lintelo De Geer. Deze leefde van 1869 tot 1945 en was verzamelaar van grote antieke objecten, die in het gebouw verwerkt zijn. De kasteeltoren aan de westgevel is een toevoeging uit 1917, de noordgevel is gewijzigd in 1927 en in 1937 werd het renaissancepoortje aan de oostgevel toegevoegd. In 1947 kreeg de woning een hotelbestemming. De aanbouw in aangepaste stijl uit 1974, gelegen aan de noordzijde van het pand, valt buiten de bescherming. De bescherming omvat het hoofdgebouw inclusief het interieur op de begane grond en de hal op de verdieping. Het koetshuis uit 1911 werd in historiserende stijl opgetrokken.

Omschrijving complex

De op een hoekperceel aan de Arnhemse bovenweg en de Oranje Nassaulaan gelegen BUITENPLAATS 't Kerckebosch omvat de volgende objecten: 1. het landhuis (ZT 032) 2. het koetshuis (ZT 032a) De open gebleven ruimten om deze objecten, zoals de tuin, zijn van belang doch vallen buiten de bescherming.

Waardering complex

Het complex 't Kerckebosch is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de romantische vormwil van jonkheer De Geer, die zijn buitenplaats als een historiserend complex heeft gecreëerd. Het complex is van ensemblewaarde vanwege de relatie tussen het hoofdgebouw en het koetshuis.