Opmeer U 698
Herenweg 46, 1718 AG te Hoogwoud

Omschrijving

RENTENIERSWONING gebouwd in eclectische trant op een rechthoekig zuidoost-noordwest gericht bouwlichaam dat bestaat uit een parterre en een kapverdieping onder een afgeknot schilddak bedekt met een geglazuurde zwarte Hollandse pan. Het afgeknotte schilddak is op elke hoek van het dak voorzien van een vierkante gemetselde schoorsteen in rode baksteen. Drie schoorstenen functioneren niet als zodanig en hebben een metalen kap. Het zuidwestelijk dakschild wordt doorsneden door een halfronde met zink bedekte dakkapel. De houten vensters op de parterre van de rentenierswoning zijn vrijwel alle getoogd en geplaatst onder een ontlastingsboog. De vensters hebben alle een schuifraam met een T-profiel.

De symmetrische voorzijde (ZW) heeft op de parterre in het midden een deuropening, die voorzien is van een rijk bewerkt houten kozijn. Het kozijn heeft aan beide zijden een pilaster die aan de bovenkant overgaat in een console. De consoles dragen een gladde kroonlijst. De deuropening is voorzien van een houten paneeldeur met een bovenlicht. De paneeldeur is voorzien van ijzeren harnassen en glaspanelen. Aan weerszijden van de deuropening bevinden zich twee vensters. De vensters zijn aan de bovenzijde voorzien van waterborden, die vroeger houten jaloezieën bevatten. De bovenzijde van de gevel wordt afgesloten met een in hout uitgevoerd hoofdgestel waarvan de gootlijst is vormgegeven als kroonlijst. De dakkapel op de kapverdieping, boven de deuropening, heeft een venster waarvan de hoeken aan de bovenzijde afgeschuind zijn. Aan weerszijden is dit venster gedecoreerd met voluutvormig houtsnijwerk.

De rechterzijde (ZO) van de rentenierswoning is op één venster ter rechterzijde na geheel blind en sluit op het noordoosten aan op de al in de inleiding genoemde aanbouw. De gevel wordt met behulp van een viertal muurdammen opgedeeld in een vijf gevelvlakken.

De achterzijde (NO) gaat geheel schuil achter de in de inleiding genoemde aanbouw en wordt derhalve niet beschreven.

De linkerzijde (NW) wordt door vijf muurdammen opgedeeld in vier gevelvlakken. In de gevelvlakken bevinden zich in totaal drie vensters. Het meest noordelijk geplaatste venster is van een kleiner formaat dan de andere vensters aan deze zijde. Het meest zuidelijke van de drie vensters is voorzien van een waterbord. De bovenzijde van de gevel wordt afgesloten met een goot.

Waardering

De rentenierswoning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuur-historische waarde en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het beschreven complex.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning