Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510426
Complexnummer
510424 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82726/165
Kadastrale aanduiding
Opmeer U 697
Bij Herenweg 46, 1718 AG te Hoogwoud

Omschrijving

Inleiding

STOLPSCHUUR bij de ten zuidwesten gelegen rentenierswoning, die omstreeks 1910 aan het complex is toegevoegd. De stolpschuur is door een aanbouw aan de zuidwestzijde direct verbonden met de rentenierswoning.

N.B.: De aanbouwen aan de zuidoost- en de zuidwestzijde vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Stolpschuur onder een met een zwarte muldenpan bedekt schilddak met een vrij korte, haaks op de weg staande, nok. Het schilddak rust op een houten vierkantsconstructie. De houten vierkantsconstructie bestaat uit vier houten pijlers met dekbalkgebint en overstek op het noordwesten.

Het in rode baksteen opgetrokken muurwerk van de stolpschuur wordt aan de bovenzijde rondom afgesloten met een goot op houten klossen.

De rechterzijde (ZO) heeft aan de linkerkant van de gevel een darsdeur.

De achterzijde (NO) heeft een vrijwel blinde gevel die ter rechterzijde wordt onderbroken door een deuropening. De deuropening heeft twee houten deuren met een gezamelijk bovenlicht. Het bovenlicht wordt door een drietal roeden opgedeeld in vier vierkante kleine vensteropeningen. Direct onder de ramen in de voorgenoemde deuren bevinden zich vier glaspanelen. Het formaat van deze glaspanelen komt overeen met die van de zich hierboven bevindende ramen. Ter rechterzijde van de deuropening bevindt zich een houten uitbouw met een liggende weeg.

De linkerzijde (NW) heeft op de begane grond vrijwel direct onder de houten goot, die de begane grond aan de bovenzijde afsluit en geplaatst is op houten gootklampen, een serie getoogde ijzeren stalvensters.

Waardering

De stolpschuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven rentenierswoning-complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510424. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden