Opmeer V 938
Koningspade 23, 1718 MN te Hoogwoud

Omschrijving

Omstreeks 1900 gebouwde LANGHUISSTOLP bestaande uit schuurgedeelte en voorhuis. Voorhuis en schuur staan beide op rechthoekig grondplan en hebben een rietgedekt schild- en zadeldak met omgaande pannenrand in rode Hollandse pan. Noklijnen van zadel- en schilddak zijn oost-west georiënteerd en staan vrijwel haaks op de Koningspade. Het zadeldak (voorhuis) heeft in het noordelijk dakschild een schoorsteen in rode baksteen.

De inwendige houten draagconstructie van het schuurgedeelte bestaat uit een dubbel vierkant met dekbalkgebint zonder overstek. De koestal ligt aan de west- en zuidzijde van het vierkant, de dars aan de noordzijde en de bij het schuurgedeelte behorende woning. Het voorhuis staat links voor het schuurgedeelte (ZO), haaks op de woning en in het verlengde van de koestal.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, het voorhuis heeft een gecementeerde plint. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar.

Het voorhuis heeft aan de voorzijde (O) een centraal geplaatst T-venster onder een geveltop met verticaal beschot, gladde windveren en éénlichtsvenster onder de top. De rechterzijde (N) van het voorhuis is blind en wordt eveals de linkerzijde (Z) afgesloten door een houten goot op gootklampen. De linkerzijde heeft vier T-vensters met drieruits bovenlichten.

Het schuurgedeelte heeft aan de voorzijde (O) twee T-vensters en een darsdeur. Het schuurgedeelte heeft aan de rechter- of darszijde (N) twee opgeklampte deuren met bovenlichten en drie kleine éénlichtsvensters. Het schuurgedeelte heeft over het grootste deel van aan de achterzijde een lage wand met vierkante houten stalvensters. De linker- of stalzijde (Z) van het schuurgedeelte bestaat geheel uit een lage wand met een reeks getoogde ijzeren stalvensters tussen de gootklampen. Nabij de aansluiting met het voorhuis bevindt zich een paneeldeur met glaspanelen.

Waardering

19de-eeuwse, in voorhuis mogelijk oudere langhuisstolpboerderij is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het beschreven complex.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisstelp