Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510455
Complexnummer
510453 - Kerkcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/67
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Tjalleberd A 11613
Crackstraat 13, 8441 ES te Heerenveen

Omschrijving

Inleiding

\t

De PASTORIE van de R.K. kerk, gewijd aan de H. Geest, is als onderdeel van het complex in 1934-'35 in Interbellum-architectuur gerealiseerd naar ontwerp van H.C.M. van Beers uit Huis ter Heide bij Zeist; hoofdaannemer was Jos Nyenhuis uit Arnhem. Het huis is met de kerk verbonden door een 'hals'. De recentelijke nieuwbouw (vergaderruimten) achter de pastorie is voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

\t

Omschrijving

\t

De PASTORIE is op een rechthoekig grondplan gebouwd. Het pand is in twee bouwlagen opgetrokken in bruin bezande bakstenen. Het flauw hellende, overstekende schilddak is belegd met leien. Op het zuidelijke dakvlak een gemetselde schoorsteen. In de 'hals' tussen woonhuis en kerk is een houten geverniste voordeur, met een tweetreeds betonnen stoep onder een betonnen luifel. Boven de luifel is een smal bovenlicht met glas-in-lood. In de voorgevel is een driezijdige erker en een balkon met een gemetselde balustrade erop. De H-vensters op de begane grond, met glas-in-lood bovenlichten onder rollaag, hebben bakstenen afzaten. De rechthoekige vensters op de verdieping bevinden zich direct onder de dakvoet. De achtergevel wordt op de begane grond ingedeeld door H-vensters met glas-in-lood bovenlichten. De deur heeft een glas-in-lood bovenlicht en een drietreeds gemetselde stoep.

\t

Waardering

\t

De pastorie, in 1934-35 in Heerenveen gebouwd naar ontwerp van H.C.M. van Beers, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

\t

- als oorspronkelijk onderdeel van het visueel gave complex,

\t

- vanwege het bijzondere belang van het object binnen het oeuvre van de architect,

\t

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

\t

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur.

\t

\t

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510453. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1934
1935
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden