Inleiding

Het complex, bestaande uit een KERK -in een aan de Delftse School verwante bouwstijl- en een aan de zuidwesthoek via een 'hals' hiermee verbonden PASTORIE in Interbellum-architectuur, is in 1934-'35 gebouwd naar ontwerp (1932) van H.C.M. van Beers uit Huis ter Heide bij Zeist; uitvoerder was Jos Nyenhuis uit Arnhem, die voordien drie kerken van Van Beers had gebouwd. Het complex is gelegen op een terrein waar voordien een boerderij stond, achter de lintbebouwing van het Fok. Het terrein wordt ingesloten door de gevorkte Crackstraat en de bebouwing aan het Fok en Achter de Kerk. De kerk is globaal volgens de Heilige Linie georiënteerd. De doorbraak via de biechtstoel in de zuidelijke zijgevel is voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

Waardering

Het complex, bestaande uit de R.K. kerk en de pastorie, dat in 1935 in Heerenveen naar ontwerp van H.C.M. van Beers is gerealiseerd, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van de geschiedenis van de Roomskatholieke kerk in Friesland m.n. te Heerenveen,

- vanwege de toegepaste bouwstijl met aan de Delftse school ontleende stijlelementen,

- vanwege de hoge mate van belang van het complex binnen het oeuvre van architect H.C.M. van Beers,

- vanwege de zeer hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur,

- vanwege de zeer hoge mate van architectonische gaafheid van de exterieurs en van het interieur van de kerk,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen van het complex,

- als markant herkenningspunt in Heerenveen.