Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510458
Complexnummer
510456 - Woudoord
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/75
Kadastrale aanduiding
Knijpe B 3453
Bij Koningin Wilhelminaweg 11, 8443 EJ te Heerenveen

Omschrijving

Inleiding

Het houten draaibare PRIEEL is gelegen in de tuin van de in 1908 naar ontwerp van K.C.P. de Bazel gebouwde villa Woudoord. Eenzelfde type prieel is te vinden bij Klein Jagtlust in Oranjewoud.

Omschrijving

Het prieel heeft een zeskantige plattegrond; de voorzijde is breder dan de achterzijde. Het staat met zes ijzeren wieltjes op een rail, waarop het kan draaien. Het houten tuinhuisje is aan drie zijden gesloten. Aan de achterzijde is een lichtopening zonder raam. Het tuinhuisje wordt afgedekt door een zadel-schilddak waarop bitumen, met aan de voorzijde een onversierde windveer. De geopende voorzijde van het prieel wordt gestut door vier slanke, houten, afgebiljoende kolommen, in combinatie met een decoratief toegepaste hangwerkconstructie. Tussen de buitenste kolommen zijn twee smalle opengewerkte hekwerkjes. De kolommen dragen met eenvoudige korbeeltjes de onderste ligger van het pseudohangwerk dat is opgevuld met kraalhout. Het middelste gedeelte heeft een eenvoudig gedecoreerde onderrand en snijwerk in de hoekvulling. De top wordt bekroond door een eenvoudige makelaar. Aan de hoekstijlen zijn handgrepen om het prieel te kunnen draaien.

Waardering

Het prieel in de tuin van villa Woudoord, in 1908 in Heerenveen tot stand gekomen, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als oorspronkelijk onderdeel van de tuinaanleg behorend bij de villa,

- vanwege de esthetische kwaliteit door de ornamentiek,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid,

- vanwege de hoge mate van typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510456. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing