510459 - Mr. J.B. Kanschool
Schoterlandseweg 55, 8411 XX te Jubbega

Inleiding

De Openbare Lagere Mr. J.B. Kan-SCHOOL, thans peuterspeelzaal, is in 1917 in Jubbega gebouwd. De school ligt met de langsgevel evenwijdig aan de straat. Voor de school ligt een betegeld speelplein met o.a. een beuk en een eik. De hoofdentree is in de later gerealiseerde westelijke aanbouw gesitueerd, welke de later tot personeelskamer verbouwde brandstoffen-bergplaats met de school verbond. De oorspronkelijke houten T-vensters met achtruits-bovenlichten zijn vervangen door deels ijzeren meeruitsvensters, evenals de H-vensters van het gymlokaal. De hoge schoorstenen zijn verdwenen, evenals de zes kleine bij de toiletten. Bij een verbouwing in 1960 is de begrenzing van het speelterrein gewijzigd en zijn twee nieuwe deuren in de gymzaal en in de westelijke aanbouw gerealiseerd; voorts is de garderobe aan de achterzijde uitgebreid als opvulling tussen de toiletgroepen. De lage westelijke aanbouw met entree en het houten hokje op het schoolplein vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Het schoolgebouw van één bouwlaag is op rechthoekige grondslag gebouwd. Het zadeldak is gedekt met bruin geglazuurde tuile-du-nord pannen. Aan de achterzijde is het dakvlak over de gehele lengte verder doorgetrokken dan aan de voorzijde. De deels gepleisterde gevels bestaan uit bruine bakstenen op een plint van rode strengpersbakstenen. Aan de voor- en achterzijde van de langsgevel bevinden zich ter hoogte van het gymlokaal aan de noordoostzijde twee uitkragende topgevels. De vensters onder strek zijn voorzien van geel geglazuurde bakstenen afzaten. De voorgevel wordt ingedeeld door negen grote, deels ijzeren meerruitsvensters: drie per klaslokaal. De oorspronkelijke T-vensters zaten op dezelfde plaats. Vensters met dezelfde roedeverdeling bevinden zich in de oostelijke zijgevel. De topgevel, onder overstekend dakvlak met windveer, is beschoten met versierde kraalprofiellatten; boven en aan weerszijden van de vernieuwde dubbele deur naar de zaal bevinden zich grote verticale meerruitsvensters. Dezelfde vensters bevinden zich in de vergelijkbare topgevel aan de achterzijde van het gymlokaal. De topgevel aan de entreezijde is deels beschoten en voor de helft bepleisterd; de lage entreepartij is later tegen deze zijde aangebouwd. In de achtergevel zijn de oorspronkelijke verticale vensters met schoepen en geel geglazuurde afzaten deels vervangen door grotere vensterblokken. Op de noordwesthoek tussen school en aanbouw bevindt zich een hoge gemetselde schoorsteen in het dakvlak.

De personeelskamer, voorheen brandstoffenbergplaats, is aan de westzijde middels de entreepartij met het hoofdgebouw verbonden. Het rechthoekige gebouwtje heeft een zadeldak gedekt met bruin geglazuurde tuile-du-nord pannen; het achterdakvlak is gedekt met rode ongeglazuurde Hollandse pannen. De uit bakstenen opgetrokken gevels zijn deels beschoten op een trasraam van rode strengpersstenen.

Het interieur van de school is grotendeels oorspronkelijk wat betreft indeling; het interieur van de brandstoffenbergplaats is geheel gewijzigd.

Waardering

De Mr. J.B. Kanschool, in 1917 in Jubbega gerealiseerd, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als oorspronkelijk hoofdbestanddeel van het ruimtelijk en visueel zeer gave complex, bestaande uit het schoolgebouw en een woonhuis,

- als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische geschiedenis in Jubbega,

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur,

- vanwege de relatie tussen ex- en interieur, waarbij de indeling van de school wordt weerspiegeld in de gevelindeling,

- vanwege de redelijke mate van visuele gaafheid in het straatbeeld.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school Openbare Lagere School

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Basisschool