Inleiding

Het complex bestaat uit de Openbare Lagere Mr. J.B. KanSCHOOL, thans peuterspeelzaal, en een WOONHUIS. De school en het bijbehorende onderwijzerswoonhuis zijn in 1917 in Overgangs-architectuur tot stand gekomen. De school ligt met de langsgevel evenwijdig aan de Schoterlandseweg. Het woonhuis ligt ten zuiden van de school direct aan de openbare weg; de school met speelplaats ervoor ligt ruim teruggerooid ten opzichte van de woning. School en woonhuis worden van de openbare weg gescheiden door een houten hekje. In het verlengde van de school bevindt zich een brandstoffenbergplaats; deze is later verbouwd tot personeelskamer en met de school verbonden middels een lage aanbouw. In deze later aangebouwde hals bevindt zich de entree; oorspronkelijk was deze in de westgevel. De oorspronkelijke T-vensters met achtruits bovenlichten zijn bij latere verbouwingen vervangen door deels ijzeren meerruitsvensters, evenals de H-vensters van het gymlokaal. De hoge schoorstenen zijn verdwenen, evenals de zes kleine bij de toiletten aan de achterzijde. De oorspronkelijke vensterindeling van de brandstoffenbergplaats is grotendeels gewijzigd. In 1960 zijn twee nieuwe deuren in de gymzaal en in de lage westelijke aanbouw aangebracht. Tevens is de garderobe aan de achterzijde uitgebreid, waarbij de oorspronkelijk verspringende rooilijn is gelijk getrokken. Daarnaast is de begrenzing van het langgerekte betegelde schoolplein gedeeltelijk gewijzigd. Het houten hokje en de verbindende lage aanbouw zijn van ondergeschikt belang voor de bescherming van rijkswege. De entree van het woonhuis is aan de op de weg georiënteerde topgevel. Aan de zuidwest- en aan de achterzijde van de woning is een deels betegelde tuin. In 1972 heeft een verbouwing plaatsgevonden, waarbij twee schoorstenen zijn verdwenen en de oostelijke dakkapel is vergroot. Daarnaast is de roedeverdeling van enkele vensters verdwenen en is achter de woning een garage gebouwd. De garage en het houten schuurtje in de achtertuin zijn van ondergeschikt belang voor bescherming van rijkswege wegens geringe architectonische waarde.

Waardering

Het complex dat bestaat uit een schoolgebouw en een onderwijzerswoonhuis, in 1917 in Jubbega gerealiseerd, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling,

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van de exterieurs,

- vanwege de hoge mate van gelijkvormigheid in ontwerp en detaillering van de beide complexonderdelen,

- vanwege de hoge mate van ruimtelijke en visuele gaafheid van het complex met school en onderwijzerswoning,

- vanwege de redelijke mate van visuele gaafheid in het straatbeeld.