510459 - Mr. J.B. Kanschool
Schoterlandseweg 53, 8411 XX te Jubbega

Inleiding

Het WOONHUIS, als onderwijzerswoonhuis behorend bij de voormalige Mr. J.B. Kanschool, is in 1917 in Overgangs-architectuur gebouwd. De woning ligt ten zuiden van de school vlak aan de openbare weg, daarvan gescheiden door een houten hekje. Een kort betegeld pad leidt naar de entree in de op de straat georiënteerde voorgevel. Aan de achterzijde van het pand is een aangebouwde bijkeuken. De huidige personeelskamer van de school, voorheen brandstoffenbergplaats, bevindt zich grotendeels in de achtertuin van het woonhuis. In 1972 heeft een verbouwing plaatsgevonden waarbij twee schoorstenen zijn verdwenen en waarbij de oostelijke dakkapel is vergroot. Daarnaast zijn twee vensters in de zijgevels gewijzigd; bij de vernieuwde vensters zijn de geel geglazuurde bakstenen afzaten vervangen door zwarte tegels. Tenslotte is een nieuwe garage achter het woonhuis geplaatst. Voor de woonkamervensters zijn voorzetramen geplaatst. De garage en het houten schuurtje onder lessenaarsdak vallen buiten de bescherming van rijkswege wegens geringe architectonische waarde.

Omschrijving

Het woonhuis van twee bouwlagen is op rechthoekige grondslag gebouwd met aan de noordoostzijde een krimp en aan de achterzijde een aangebouwde bijkeuken van één bouwlaag. De enigszins overstekende zadeldaken van woonhuis en bijkeuken zijn gedekt met bruin geglazuurde tuile-du-nord pannen. De gevels zijn witgepleisterd vanaf de onderdorpels en bestaan voorts uit bruine bakstenen op een rode strengpersbakstenen plint. De topgevels aan voor- en achterzijde en in de krimp zijn beschoten met versierde kraalprofiellatten en voorzien van windveren. De vensters onder strek hebben afzaten van geel geglazuurde bakstenen. De voorgevel wordt ingedeeld door H-vensters met achtruits bovenlichten: twee op de begane grond en één op de verdieping. In de krimp bevindt zich eenzelfde H-venster; in de beschoten geveldelen aan de voorzijde zijn twee kleine enkelruitsvensters. De houten voordeur met drietreeds gemetselde stoep heeft een zesruits bovenlicht onder strek. De overige gevels worden alle ingedeeld door H-vensters met zes- en achtruits bovenlichten. In de oostelijke zijgevel is een vernieuwd dubbel H-venster. In het dakvlak aan deze zijde is een grote kajuit met twee tweelichtvensters. De westelijke zijgevel is voorzien van nieuwe bepleistering over de gehele gevel, waardoor de vensters zonder strek diep in de gevel liggen. In de achtergevel is een houten deur, waarvoor een ééntreeds gemetselde stoep is. De gevels van de aangebouwde bijkeuken bestaan uit hetzelfde materiaal als het hoofdgebouw. De vensters onder strek hebben ook hier geel geglazuurde afzaten. Aan de achtergevel van de bijkeuken is een houten deur onder strek met een vierruitsvenster.

Waardering

Het onderwijzerswoonhuis, bij de Mr. J.B. Kanschool, in 1917 in Jubbega gerealiseerd, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als oorspronkelijk onderdeel van het visueel en ruimtelijk zeer gave complex bestaande uit woonhuis en schoolgebouw,

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur,