Bedum L 917
Boterdiep Oz 13, 9959 PM te Onderdendam

Omschrijving

STOOKHOK met aangebouwde muur met poort naar de boerderij. De stookhok heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak van geglazuurde blauwgrijze platte Friese pannen. Gevels zijn opgemetseld in rode baksteen en hebben een trasraam van gesinterde rode baksteen; de noordgevel, achtergevel, is een tuitgevel bekroond door een gemetselde schoorsteen met kap. Bakgoot op bakstenen klossen. In de zuidgevel een opgeklampte deur die aan bovenzijde getoogd is en beëindigd wordt door strekken; naast deur een vierruits rondboogvenster met gietijzeren roedenverdeling. In oost- en westgevel twee dezelfde rondboogvensters als in de zuidgevel.

Westgevel van de stookhok is doorgetrokken tot de brandmuur van de boerderij; de verbindingsmuur is opgemetseld in rode baksteen en wordt beëindigd door een ezelsrug. In de verbindingsmuur een poort met een houten stijl, bekroond door een houten fronton beschilderd met eclectische motieven.

Stookhok met aangebouwde poort van algemeen belang

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur