Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een BOERDERIJ van het Oldambtster type met aangebouwde BIJSCHUUR en een vrijstaand STOOKHOK. Het complex is in 1894 gebouwd in eclectische stijl. In de periode 1910-1915 is aan de voorzijde van het voorhuis een balkon in de stijl van de Art Nouveau aangebracht en is de zolderverdieping van het voorhuis ingericht. Ten noorden van het voorhuis, voor de aangebouwde bijschuur, staat een stookhok dat door middel van een bakstenen muur met houten poort met het voorhuis wordt verbonden; de binnenplaats is geplaveid met klinkers. Het complex is gelegen aan de oostzijde van het Boterdiep, ten zuiden van het dorp Onderdendam. Het complex is deels omgracht en op het terrein zijn restanten van een landschapstuin te herkennen. Over het noordelijk deel van de omgrachting ligt een houten voetgangersbrug met smeedijzeren leuningstijlen.

Boerderijcomplex van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit het laatste decennium van de 19de eeuw in de provincie Groningen

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij op het Hogeland

- vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de verschillende onderdelen van het complex

- vanwege de beeldbepalende ligging van het complex aan de rand van het beschermd dorpsgezicht Onderdendam