510715 - Stationscomplex
Stationsplein 11, 7411 HB te Deventer

Omschrijving

WATERTOREN opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over drie bouwlagen onder een aan de onderkant uitzwenkend met Hollandse pannen gedekt schilddak. Rondom een gootlijst met grote overstek. De tweede verdieping, waar zich het bassin bevindt, kraagt uit boven een muize- en bloktandfries; vlak boven het fries een serie muurankers. Erboven reeksen vierruits vensters onder één latei. De twee onderste bouwlagen worden ingedeeld door smalle staande meerruits vensters. per drietal geschakeld onder één latei.

Aan de noordzijde is op de eerste verdieping een moderne uitbouw gemaakt.

Tegen het waterreservoir aan is een dienstgebouw opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Dit is het voormalige KETELHUIS waarvan de hoge losstaande fabrieksschoorsteen na WO-II is gesloopt.

Waterreservoir van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege

- de kwaliteit van het ontwerp