Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510736
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Het Bannink
Complexnummer: 
510735 - Het Bannink
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 maart 1999
Kadaster deel/nr: 
82767/37
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Overijssel
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Deventer
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deventer
X-Y coördinaat: 
213954 - 473649

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

LANDHUIS opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen vanaf een rechthoekige plattegrond onder een met Bouletpannen gedekt afgeknot schilddak. De uitgebouwde traptoren over drie bouwlagen heeft een aan de onderzijde concaaf gewelfd tentdak, met leien in diagonaal verband gedekt, waarvan de bovenzijde is uitgevoerd als klokkenstoel. Het pand staat op een gepleisterde plint. De gevel is voorzien van speklagen; aanzet- en sluitstenen zijn geaccentueerd. Alle gevelopeningen zijn met een bewerkte latei recht gesloten onder een segmentboogvormige strek. Alle kozijnen zijn behangen met persiennes.

Centraal in de voorgevel (W) de entree, een dubbele paneeldeur met glas achter roosters onder een rondgebogen bovenlicht met profiellijst met kuif. Links van de entree de traptoren met onderin twee rondboog vensters, op de verdieping een hoog trapvenster met boven de latei een tweelicht met deelzuil onder twee segmentbogen. In de derde bouwlaag een drielicht venster onder een lijst met driehoekig fronton. Rechts van de entree twee schuifvensters zonder strek. In de terugliggende gevel op de verdieping twee T-vormige schuifvensters en links een dubbele balkondeur met bovenlicht. Links van de traptoren een dubbele schuifdeur met bovenlicht, op de verdieping een tweelicht met twee schuifvensters gescheiden door een houten stijl. In beide dakschilden een dakkapel onder een spits tentdak met bolbekroning.

Van de noordgevel risaleert de linker helft, eindigend in een dakkapel met dubbele halsgevel met kwartronde klauwstukken. Op de begane grond rechts een dubbele en links een enkele schuifdeur met bovenlicht. Op de verdieping tweelichten als in de voorgevel.

Aan de achtergevel (O) links een houten veranda met standvinken. Onder de luifel privaten, in de gevel een T-vormig schuifvenster en een keukendeur. Rechts van de veranda een smal keukenvenster boven een souterrain venster en twee schuifvensters. Op de verdieping vier T-vormige schuifvensters en een klein eenruits venster. In het daksschild twee dakkapellen van genoemd type.

Aan de zuidgevel een keuken aanbouw met rechts een tweelicht met twee schuifvensters gescheiden door een houten stijl, een dubbele keukendeur met bovenlicht en een eenruits venster. Op de verdieping een T-vormig schuifvenster. In het dakschild een dakkapel van genoemd type.

Interieur

Het interieur is in oorspronkelijke staat, met name op de begane grond. De entree heeft een tochtportaal met geëtst glas. Entree, hal en gang hebben marmeren vloeren, stucplafonds en muren met gestucte vakken. De houten trap heeft bewerkte balusters en een eindbaluster met bolbekroning. In de zuidwest hoek het eetvertrek met parketvloer en stucplafond. De wanden zijn bespannen met linnen met florale motieven. De schouw heeft een houten schacht op stenen kolommen. Als haardstuk een tegeltableau met een landhuis aan een waterpartij, in de stoel haardtegels met een kat en een vogelkooi. Aan weerszijden van de schouw een ingebouwde kast, deels uitgevoerd als doorgeefluik. De keuken in de zuidoost hoek heeft aan de zuidwand een lang granito aanrecht en een waterpomp met koperen kranen in een houten kast. Aan de noordwand een grote schouw en voorraad kasten. In de schouw dezelfde tegels als in de lambrizering. In de overige vertrekken parketvloeren, stucplafonds, schouwen en ingebouwde kasten.

Aan de gang, naast de keuken een diensttrappenhuis met tegellambrizering.

Waardering

Landhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de kwaliteit van het ontwerp

- de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van het complex

- de gaafheid van in- en exterieur

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBanninkslaan47427 REDeventer

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaatsLandhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DeventerH2543

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18961896exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Gantvoort, J.D. ; Overijsselarchitect / bouwkundige / constructeur