Baflo H 901
Baflo H 900
Andelsterweg 1, 9955 VN te Rasquert

Omschrijving

VILLA met aanbouw en verbindingsgang, gebouwd in 1922-1923 in een stijl die kenmerken vertoont van de Um 1800-stijl. Villa op rechthoekig plattegrond is opgemetseld van bruine baksteen en gedekt door naar binnen gebogen afgeplat schilddak met overstek van blauwgrijze leien in Rijndekking; op vier hoeken een gemetselde schoorsteen met geornamenteerde kap. Gevels hebben trasraam van gesinterde paarse baksteen en op hoeken bakstenen pilasters met een ionisch kapiteel van beton; onder bakgoot op klossen een fries van siermetselwerk van bruine baksteen en witte verblendsteen. Vensters zijn verticaal en worden beëindigd door betonnen latei met daarboven een rollaag.

Entree bevindt zich in midden van westgevel. Twee paar betonnen fantasie-zuilen die geplaatst zijn op een muurwerk van gesinterde paarse steen dragen een balkon met een borstwering van siermetselwerk. Onder balkon bevindt zich een houten voordeur met vijftienruits venster; boven-en zijlichten met gekleurd glas-in-lood in de stijl van de Art Deco; lage stoep van granito. Aan weerszijden van entree een zelfde pilaster als op de hoeken en twee vensters. Boven balkon is gevel doorgetrokken en wordt bekroond door een fronton, waarin in gevelsteen naam 'Houkumhuis' staat. Balkon heeft dubbele deur met vensters en aan weerszijden een klein verticaal venster. In midden van zuidgevel een serre op rechthoekig plattegrond met onderbouw van gesinterde paarse steen en verticale vensters; serre wordt gedekt door plat dak met overstek en goot op klossen; in zuidgevel van serre een dubbele deur met vensters en lage stoep van gesinterde paarse baksteen; aan westgevel van serre een niet-originele terrasmuur. Aan weerszijden van serre in zuidgevel een venster. Boven serre een balkon met houten hekwerk; gevel boven serre is doorgetrokken en wordt bekroond door een zelfde fronton als in westgevel. Balkon heeft dubbele deur met vensters en aan weerszijden een klein verticaal venster. Noordgevel wordt door een zelfde pilaster als op de hoeken in twee gevelvelden gedeeld. In westelijk gevelveld een venster en een klein rechthoekig venster; in oostelijk gevelveld een tweedelig venster met luiken en daaronder twee keldervensters met diefijzers. Oostgevel, achtergevel heeft een venster, een kleine platte aanbouw met drie kleine verticale vensters die tegen een grotere aanbouw is geplaatst. Boven aanbouw is gevel doorgetrokken; in gepleisterde gevel drie verticale vensters met gekleurd glas-in-lood. Naast doorgetrokken gevel een niet-originele dakkapel.

AANBOUW aan achterzijde is een bouwlaag hoog en wordt gedekt door een plat dak; op dak een hoge gemetselde schoorsteen; gevels als die van villa; vensters zijn kleiner dan die van villa en hebben in bovenlichten gekleurd glas-in-lood met Art Deco-motieven. Zuidgevel van aanbouw heeft een venster. Oostgevel heeft twee vensters, een opgeklampte deur met lage bakstenen stoep en drie negenruits segmentboogvensters met ijzeren roeden. Westgevel, voorgevel, wordt beëindigd door goot op klossen en heeft twee paneeldeuren met bovenlicht en lage stoep; tussen beide deuren twee direct naast elkaar gelegen ruitvormige vensters met ruitvormige roedenverdeling en omlijst door betonnen lateien. VERBINDINGSGANG is aan noordgevel van aanbouw gebouwd en wordt gedekt door een plat dak. Gevels aan voorzijde zijn opgemetseld van bruine baksteen, hebben trasraam van gesinterde paarse steen, worden beëindigd door goot op klossen en hebben twee paar dezelfde vensters als in westgevel van aanbouw. Gevels aan achterzijde zijn opgemetseld van lichtbruine baksteen, worden beëindigd door rechte goot en hebben twee negenruits segmentboogvensters; in noordgevel een opgeklampte deur. INTERIEUR is behalve indeling en inrichting van hal enigszins gewijzigd.

Villa met aanbouw en verbindingsgang van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een villaboerderij uit de eerste helft van deze eeuw in de provincie Groningen