Omschrijving van het complex

COMPLEX bestaande uit VILLA met AANBOUW en VERBINDINGSGANG en een VOETGANGERSBRUG, een HALS en een ROMP t.w. AANGEBOUWDE BIJSCHUUR en een tweede (oudere) AANGEBOUWDE BIJSCHUUR. De vaste, betonnen voetgangersbrug behorende bij boerderij Houkumhuis en gebouwd ten tijde van de bouw van de villa in de jaren 1922-1923, is vermoedelijk ontworpen door architect W. Reitsema uit Leens in een stijl die overeenkomt met die van de villa. Het beschermde complex "Houkumhuis" staat aan de Andelsterweg die Den Andel met Rasquert en Baflo verbindt. Het terrein van de boerderij is grotendeels omgracht en heeft rondom singelbeplanting.

Waardering van het complex

COMPLEX bestaande uit VILLA met AANBOUW en VERBINDINGSGANG en een VOETGANGERSBRUG, een HALS en een ROMP t.w. AANGEBOUWDE BIJSCHUUR en een tweede (oudere) AANGEBOUWDE BIJSCHUUR is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- als bouwkunstige en representatieve proeve van de geschiedenis van de akkerbouw die in de ontwikkeling van Houkumhuis besloten ligt;

- wegens de bouw- en architectuurhistorische betekenis zoals deze o.m. tot uitdrukking komt in de gebezigde constructies, materialen en detaillering van de beschermde onroerende zaken alsook in de esthetiek van de villa, als voorbeeld van een villaboerderij uit het eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen;

- wegens de hoge mate van gaafheid van het complex;

- wegens de geschiedkundige, landschappelijke en esthetische belevingswaarden die in het complex worden aangetroffen.