Baflo H 901
Andelsterweg 1, 9955 VN te Rasquert

Omschrijving

Hals en romp t.w. aangebouwde bijschuur, zijnde restant van een kop-hals-rompboerderij, waarvan de kop rond het jaar 1920 is afgebroken. Datering: omstreeks 1850. Bakstenen HALS, opgetrokken in rode baksteen, onder zadeldak met blauwe pan, de voorgevel met gemetselde schoorsteen. Gevels ingedeeld met H-vensters, houten voordeur met bovenlicht aan de zijde van de Andelsterweg, het verhoogde dakvlak fungeert als verbinding met de tegen de hals aangebouwde romp t.w. bijschuur en sluit aan op het oelebord van deze aangebouwde bijschuur of romp. Inwendig is de oorspronkelijke indeling behouden gebleven, o.m. gangenstructuur met vloer van Bremer steen; knechtenruimte; plafonds; melkkelder; binnendeuren met omlijstingen; zwart geschilderde houten schoorsteenmantel.

De ROMP t.w. AANGEBOUWDE BIJSCHUUR is eveneens in rode baksteen opgetrokken, vertoont een rechthoekige plattegrond en is evenwijdig aan de Andelsterweg gepositioneerd. Langsgevels goeddeels blind, met uitzondering van bijvoorbeeld ventilatieopeningen (zuid, straatzijde). Twee brede, getoogde inrijdeuren in de korte gevel aan de westzijde en twee getoogde vensters met ijzeren roedenverdeling. Derde inrijdeur modern (geheel links, met roldeur). Gevelsteen uit 1920, staafankers, tandlijst. Golfplaten zadeldak op dekking met zwarte Hollandse pannen; oeleborden aan beide zijden, groot eindschild aan de westzijde. Inwendig o.m. restanten van het eerste woonhuis (kop); paardenstallen; voergang; koestal; originele graanzolder met graanvakken; houten draagconstructie (sporenkap); oude elektriciteitsvoorzieningen (lampen, lichtknopjes). Datering: circa 1850.

De TWEEDE AANGEBOUWDE BIJSCHUUR staat parallel aan de romp of aangebouwde bijschuur en is hiermee door een bakstenen tussenlid met daarin twee getoogde vensters met ijzeren roedenverdeling verbonden. Hoofdvorm, materialen en daktype zijn goeddeels als die van de aangebouwde schuur, echter met twee moderne schuifdeuren in de westgevel en laag doorgetrokken eindschild met blauwe pan aan de oostzijde. Inwendig: o.m. originele houten draagconstructie; paardenstal met voergang. Datering: omstreeks 1800.

Waardering

De bakstenen HALS, de ROMP t.w. AANGEBOUWDE BIJSCHUUR en de TWEEDE AANGEBOUWDE BIJSCHUUR vertegenwoordigen het algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de geschiedenis van de akkerbouw;

- de bouw- en architectuurhistorische betekenis;

- de gaafheid;

- de geschiedkundige, landschappelijke en esthetische belevingswaarden die in de opstallen worden aangetroffen.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-hals-rompboerderij