Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510882
Complexnummer: 
510881 - boerderijcomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 februari 1999
Kadaster deel/nr: 
82848/47
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Medemblik
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Twisk
X-Y coördinaat: 
133190 - 528716

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS dat rond 1910 is gebouwd en dat door de asymmetrische opbouw en detaillering invloed heeft van Art Nouveau. Aan de achterzijde van het woonhuis is later een verbinding met de achterliggende stolpschuur gemaakt.

Omschrijving

Woonhuis op vrijwel vierkante plattegrond en bestaande uit parterre en een kapverdieping onder samengestelde kap met vierzijdige torenspits die net als de kap bedekt is met rode tuiles du Nord. De kap heeft een kapel aan de linker (O)- en de rechterzijde (W). Spits en nokpunten hebben pirons. Het muurwerk is in hoofdzaak opgebouwd uit rode baksteen en wordt ter decoratie afgewisseld met gele baksteen. Het muurwerk van de voorgevel en de beide zijgevels wordt aan de bovenzijde afgesloten met een balustrade in rode en gele baksteen. De balustrade boven de voorgevel heeft piron-achtige elementen. Het woonhuis heeft schuifvensters die niet alle gelijk zijn van hoogte en breedte. De vensters op de verdieping zijn lager dan de vensters op de parterre. Vrijwel alle schuifvensters hebben bovenlichten met glas-in-lood. en worden aan de bovenzijde afgesloten met een natuurstenen latei waarboven zich een rollaag bevindt. De rollaag bestaat uit gele en rode baksteen. Alle vensters in het woonhuis hebben keramische lekdorpels. De voorgevel (Z) van het woonhuis heeft een smalle terugliggende middenpartij ter breedte van één vensteras. Deze middenpartij heeft op de parterre een paneeldeur met daarboven een balkon. Het balkon wordt geschraagd door twee consoles in gele baksteen. Ook de opengewerkte balustrade van het balkon is uitgevoerd in gele baksteen. De genoemde paneeldeur is voorzien van een glaspaneel en van snijwerk. Het geveldeel rechts (W) van de middenpartij telt één vensteras met schuifvenster op parterre en verdieping. De hoek met de rechterzijgevel is afgeschuind en voorzien van een schuifvenster. Het geveldeel links (O) van de terugliggende middenpartij telt op de parterre één vensteras met afgeschuinde hoek op de parterre. De verdieping heeft twee vensterassen met rechte hoek. De rechterzijgevel (O) heeft een houten serre met veertien ruiten en een stolpdeur. De bovenlichten hebben glas-in-lood. Rechts van de serre heeft de gevel twee schuifvensters. De linkerzijgevel (W) heeft een schuifvenster en een kleiner hooggeplaatst venster rechts daarvan. De achtergevel (Z) is door de genoemde verbinding met de schuur wijziging aan het oog onttrokken. Het interieur bevat nog diverse oorspronkelijke onderdelen zoals rijk gedecoreerd tegelwerk in de vestibule, alsmede plafonds met papier maché details alsmede schouwen in de kamers.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het woonhuis-boerderijcomplex Dorpsweg 159 k en wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens heeft het pand ensemblewaarde als beeldbepalend element in de bebouwing langs de Dorpsweg binnen het beschermde dorpsgezicht van Twisk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDorpsweg159K1676 GKTwisk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Noorder-KoggenlandR203

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Eengezinshuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910globaalvervaardiging