Inleiding

Voormalige boerderij bestaande uit WOONHUIS, STOLPSCHUUR en INRIJHEK. Het complex ligt aan de zuidzijde van de Dorpsweg. Het complex dateert van rond 1910 en alle drie complexonderdelen zijn waarschijnlijk tegelijkertijd tot stand gekomen. Het complex wordt omgeven door een tuin en wordt bereikt via een brug waarop zich het inrijhek en een brugleuning bevinden.

NB: Brug, brugleuning en tuin vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

De stolpschuur bevindt zich enkele meters ten zuidoosten van het villa-achtige woonhuis, waarmee het door middel van een later aangebrachte doorgang is verbonden. Het inrijhek staat op een brug over de wegsloot aan de zuidzijde van de Dorpsweg.

Waardering

Het uit 1910 daterende woonhuis-boerderijcomplex Dorpsweg 159 k is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch opzicht als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de vroege 20ste eeuw. Het complex heeft ensemblewaarde door de prominente situering binnen het beschermde dorpsgezicht Twisk.