510881 - boerderijcomplex
Noorder-Koggenland R 203
Bij Dorpsweg 159 K, 1676 GK te Twisk

Inleiding

STOLPSCHUUR ten zuiden van het woonhuisDorpsweg 159 k te Twisk. De stolpschuur is thans ingericht als toonzaal. Op de verdieping is een rondomgaande galerij gemaakt. Achter deze galerij zijn vertrekken gecreëerd (1994).

Omschrijving

De stolpschuur is opgetrokken op een rechthoekig grondplan met een staartstuk aan de achterzijde (ZO). De stolpschuur heeft een schilddak die boven het staartstuk overgaat in een zadeldak. De beide daken zijn bedekt met een zwarte Muldenpan. De inwendige houten draagconstructie (dubbel vierkant) heeft zes pijlers met dekbalkgebinten en overstek aan de westzijde. Het muurwerk van de stolpschuur is opgebouwd in rode baksteen en heeft aan de binnenzijde houten muurstijlen. De schuur heeft een houten goot op gootklampen. Op diverse plaatsen zijn schieters van de muurankers zichtbaar. De voorzijde (N) van de stolpschuur heeft links van het woonhuis een houten deur. De rechterzijde (W) heeft zeven kleine vierkante vierruits vensters. Tussen het eerste en het tweede venster vanaf links, bevindt zich een deuropening met paneeldeur. De zuidoostzijde van de stolpschuur (achterzijde) is, zoals in de inleiding is aangegeven, gewijzigd. De noordoostzijde van de stolpschuur heeft zeven vensters die geplaatst zijn onder een ontlastingsboog en die op gelijkmatige wijze over het muurvlak zijn verdeeld. De vensters hebben houten ramen die voorzien zijn van een vierruitsroedenverdeling. De vensters zijn voorzien van gecementeerde onderdorpels.

Waardering

De stolpschuur is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het uit 1910 daterende woonhuis-boerderijcomplex Dorpsweg 159 k te Twisk.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)