Actualiteit gegevens: 29-08-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510948
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
25 augustus 1998
Kadaster deel/nr: 
6716/43
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Emmen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Emmen
X-Y coördinaat: 
256741 - 534240

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Landhuis gebouwd ca. 1935, in opdracht van R. Zegering Hadders uit Emmen naar ontwerp van Ir. Daan Jansen en B. Bos architecten uit Utrecht. Het traditionalistische ontwerp vertoont invloed van de Haagse School. Nu fungeert het landhuis, dat onderdeel uitmaakt van het Noorder Dierenpark, als kantoor en kadoshop, waarvoor het interieur gewijzigd is.

De villa is karakteristiek voor het verdichtingspatroon met villa-achtige bebouwing, beeldbepalend gelegen aan de Hoofdstraat.

De bescherming betreft het hoofdvolume en de geveldetaillering.

Beschrijving

Villa opgetrokken in baksteen vanaf een vierkante plattegrond over twee bouwlagen, deels in de kap, onder met terracotta leien gedekt schilddak. Centraal op de nok een schijfvormige schoorsteen. Garage onder schilddak, met hoofdvolume verbonden via tussenlid onder zadeldak.

De noordgevel met de entree, een paneeldeur met sleufventer, beslaat twee verdiepingen onder een wolfeind. Bij de dakeinden overkragend muurwerk, rechts met een steunbeer. Links van de entree vier éénruits vensters. Op de verdieping boven deze venters vier hoogopgaande meerruits sleufvensters voor het trappenhuis. Rechts van de entree drie gekoppelde vensters. Links van de vier losse vensters vijf gekoppelde vensters. Aan weerszijden van het trappenlicht twee éénruits vensters. In de zijgevel van het tussenlid vier, in de gevel van de garage drie éénruits vensters. In de westgevel van de garage een dubbele inrit.

De oostgevel telt eveneens twee verdiepingen. Rechts het tussenlid en de garage. In de kopgevel van de garage een deur en drie éénruits vensters. In de zijgevel van tussenlid en garage (Z) een deur, links twee en rechts vijf éénruits vensters. In de gevel links van de aanbouw twee vensters en een deur met gekoppeld venster. Op de verdieping één, twee gekoppelde en drie gekoppelde vensters. In het dakschild een ooglid-vormige dakkapel met dubbel draairaam.

De zuidgevel beslaat één verdieping, hier tweemaal drie gekoppelde vensters met een éénruits venster ertussen. In het dakschild onderin een brede oogliddakkapel met twee dubbele draairamen en erboven een smaller oogliddakkapel met één dubbel draairaam. De dakkapellen in de zuidgevel zijn lager dan in de oostgevel.

Het middendeel van de westgevel gaat op over twee verdiepingen onder een steekkap. Op de begane grond vier, op de verdieping drie gekoppelde vensters. Rechts springt de gevel terug. In de oksel een erker met een overhoekse vensterpartij en een balkon op de verdieping, ontsloten door een dubbele deur met gekoppeld venster. Het blinde geveldeel links is één verdieping hoog.

Waardering

Voormalige woning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voorbeeld voor het verdichtingspatroon met villa-achtige bebouwing, onderdeel uitmakend van het Noorder Dierenpark

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de typologie

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoofdstraat267811 EPEmmen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EMMENC12383

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Interbellum-architectuurinvloeden

Haagse School invloed

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19301935globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Jansen en Bos, D. en B. ; Drenthearchitect / bouwkundige / constructeur