Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511031
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
De Stad Rotterdam
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 september 1999
Kadaster deel/nr: 
82874/168
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Edam-Volendam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Edam
X-Y coördinaat: 
132496 - 502868

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KAASPAKHUIS, genaamd 'DE STAD ROTTERDAM', gebouwd in 1888 in Ambachtelijk traditionalistische trant, gelegen in de rooilijn direkt aan de weg aan de noordzijde van de Nieuwe Haven in het beschermde stadsgezicht van Edam. Het kaaspakhuis is via een tussenlid van een bouwlaag verbonden met het pand Voorhaven 34 (1934).

NB: het tussenlid en het pand aan de Voorhaven vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Kaaspakhuis, gebouwd op rechthoekige plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen en een zolderverdieping onder mansardekap met de noklijn evenwijdig aan de weg en bedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Op het dak is een ontluchtingstoren ontworpen met houten horizontale lamellen en zinken puntdak met decoratieve lijst. De dakkapel aan de zuidzijde is niet origineel. De gevels zijn opgetrokken in rood/bruine baksteen op gecementeerde plint waarin ventilatieopeningen met roosters.

De symmetrische voorgevel (Z) is zeventien vensterassen breed en wordt horizontaal geleed door zandstenen speklagen tussen de bouwlagen en afgesloten door een gootlijst op een uitgemetselde decoratieve cordonlijst op gemetselde consoles. Ter hoogte van de vloeren bevinden zich reeksen muurankers. De middelste as bevat op elke bouwlaag opgeklampte dubbele hijsluiken met getoogde bovenzijde, op de derde bouwlaag onder ontlastingsboog. De overige assen bevatten op elke bouwlaag getoogde houten zes-ruitsvensters met houten vensterbanken onder in rode bakstenen uitgevoerde ontlastingsbogen met zandstenen sluitsteen. Tussen de eerste en de tweede bouwlaag is ter weerszijden van de hijsluiken de naam van het kaaspakhuis in reliëf ter breedte van zeven traveeen in zandsteen uitgevoerd: 'DE STAD ROTTERDAM'. Links van de deuren op de begane grond is, tussen de eerste twee vensters onder de vensterbanken, een hardstenen plaat aangebracht met de tekst: 'DE EERSTE STEEN GELEGD/DOOR/JAN DE BOER/OUD 2 JAAR EN 8 MAANDEN/3 NOVEMBER 1888'.

De linker zijgevel (W) bevat ter hoogte van de zolderverdieping, links en rechts van de gedeeltelijk uitgemetselde schoorsteen, drie getoogde zes-ruitsvensters en muurankers.

De rechter zijgevel (O) bevat ter hoogte van de zolderverdieping zes getoogde zes-ruitsvensters en muurankers.

De achtergevel (N) bevat voor de oorspronkelijke deuropening in de middenas op de begane grond de aansluiting van het tussenlid. De gevel is zeventien vensterassen breed en is symmetrisch ingedeeld. De overige assen bevatten op elke bouwlaag getoogde zes-ruitsvensters. Ter hoogte van de vloeren bevinden zich reeksen muurankers.

Waardering

Het kaaspakhuis 'De Stad Rotterdam' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kaaspakhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw en daarnaast van situationeel belang wegens de beeldbepalende ligging aan de noordzijde van de Nieuwe Haven in het beschermde stadsgezicht van Edam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwehaven191135 VJEdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagKaaspakhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EdamA2494

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18881888exactvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee