511090 - Vaart en Duin
Bloemendaal E 1680
Korte Zijlweg 14, 2051 BE te Overveen

TUINMANSWONING, in 1861 gebouwd op de historische buitenplaats Vaart en Duin, in eclectische trant.

N.B. De aan de achterzijde aangebouwde bijkeuken uit 1962 valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De op een rechthoekig grondplan gebouwde dienstwoning is één bouwlaag hoog onder zadeldak bekleed met rode Tuiles du Nord. Midden op het dak bevindt zich een klokje met windvaan. Langs de topgevels van het pand bevinden zich siergesneden houten daklijsten. Het pand is opgetrokken in baksteen en grijs gepleisterd met op de hoeken een blokbehandeling in het pleisterwerk.

De voorgevel (O) bezit een risalerend middengedeelte dat door de dakrand heen is doorgetrokken en wordt afgesloten door een ingestoken zadeldak. In dit risalerende middendeel ligt verdiept de entree met daarboven een houten draaivenster. Zowel de entree als het venster zijn voorzien van een in stucwerk uitgevoerde wenkbrauw, respectievelijk in spitsboogvorm (entree) en rechthoekige vorm (venster). De spitsboogvormige wenkbrauw is in het midden versierd met lofwerk. Ditzelfde gestucte lofwerk bevindt zich boven de deur. Ter weerszijden van deze middenrisaliet bevindt zich in de voorgevel een in tweeën gedeeld draaiend houten venster met roedenverdeling dat bovenlangs wordt afgesloten door een rechthoekige wenkbrauw van stucwerk. In de voorgevel bevindt zich een gedenksteen met de inscriptie: "M.S.A. Borski, 25 Juny 1861". De achter- en zijgevels van het pand bezitten verscheidene houten vensters, verschillend van type en formaat. Deze vensters hebben, met uitzondering van de zoldervensters in de zijgevels, geen gestucte wenkbrauw ter afsluiting.

Waardering

De tuinmanswoning is als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin en uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een in eclectische bouwtrant opgetrokken dienstwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)