Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511243
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Juliana-oord
Complexnummer: 
511240 - Juliana-Oord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 november 1999
Kadaster deel/nr: 
16198/21
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Laren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Laren
X-Y coördinaat: 
143526 - 475334

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

PAVILJOEN 'Braamberg', onderdeel van het voormalige sanatorium Juliana-oord te Laren. Het paviljoen ligt westelijk van paviljoen 'Lieberg'. Paviljoen Aalberg werd voltooid in 1935 en is gebouwd in Interbellum-architectuur.

Omschrijving

Vrijstaand pand, gebouwd op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een schilddak met rode Hollandse pannen en oost-westgerichte noklijn. Aan de achterzijde bevindt zich een uitbouw op rechthoekige plattegrond onder afgewolfd schildeind. Op de nokhoeken zijn keramische nokpirons geplaatst. Het pand is opgetrokken in gele baksteen in kettingverband boven een plint in bruin-grauwe baksteen. Het metselwerk is afgewerkt met diepe platte lintvoegen en hoogliggende platte stootvoegen. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen rechthoekige vensters met roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) heeft een breedte van twaalf vensterassen, waarvan de tien middelste oorspronkelijk zijn. Deze bevatten elk in oorsprong een manshoog schuifvenster, waardoor de bedden naar buiten konden worden gereden. Deze circa twee meter hoge metalen vensters reikten tot aan de grond en bevatten twee boven elkaar geplaatste schuivende delen en een vast bovenlicht, alle met zesruits-roedenverdeling. Thans (1996) zijn de onderpuien dichtgezet. De twee buitenste vensterassen bevinden zich in geveldelen waar het dakschild wat lager is doorgetrokken. Thans (1996) bevatten deze buitenste assen een venster met spiegelruit, maar in oorsprong waren deze geveldelen open. Op de hoeken zijn nog de op een bakstenen muurtje geplaatste houten staanders zichtbaar die de hoeken van het dak ondersteunen, waardoor onder de uiteinden van het dak een overdekt terras ontstond. In het dak bevindt zich een centraal geplaatste, brede houten dakkapel onder opgetild dakschild. De dakkapel heeft een vensterreeks met twaalf zesruits-draairamen en een gedeelte in het midden met horizontaal beschot.

De zijgevels (O en W) bevatten in oorsprong een overdekt terras, met op de hoeken een op een bakstenen muurtje geplaatste houten staander die het dak ondersteunde. Thans (1996) zijn de kopgevels dichtgezet.

De achtergevel (N) heeft een middenpartij ter hoogte van twee woonlagen, waarvan de bovenste onder het wolfseind met noord-zuidgerichte nok. De middenpartij heeft op de begane grond een breedte van vijf vensterassen met houten vensters en bevat van links naar rechts: een kruisvenster, een staand venster met bovenlicht, een paneeldeur met bovenlicht, een (tweede) paneeldeur met bovenlicht en drie gekoppelde zijramen met bovenlicht en geheel rechts tenslotte een kruisvenster. Op de verdieping bevindt zich rechts een venster met vier zesruits-draairamen, links een vergelijkbaar venster, waarvan een draairaam is vervangen door een nooddeur. In het oostwelijk en westelijk dakschild van het wolfseind is een rechthoekige houten dakkapel met plat dak aangebracht. Elke dakkapel heeft twee zesruits-draairamen. Aan weerszijden van de middenpartij bevindt zich een geveldeel ter breedte van drie vensterassen, waarvan de twee binnenste oorspronkelijk zijn en een staand houten venster bevatten. De buitenste vensteras was in oorsprong open ten behoeve van het overdekte terras, maar bevat thans (1996) een vierkant venster.

Waardering

Paviljoen 'Braamberg' is van algemeen belang als onderdeel van het voormalig sanatorium Juliana-oord te Laren.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLeemzeulder311251 AMLaren

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapGezondheidszorgKliniek

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Laren Noord-HollandE772

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Interbellum-architectuurinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351935exactvervaardiging