511289 - Hervormde kerk Ouderkerk
Ouder-Amstel C 4149
Kerkstraat 20, 1191 JC te Ouderkerk aan de Amstel

Inleiding

TOEGANGSPARTIJ MET HEK, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. De toegangspartij met hek, bestaat uit twee rijk gedetailleerde toegangspijlers, een smeedijzeren toegangshek en een smeedijzeren hekwerk langs de oostzijde van het erf (zijde Kerkstraat). De toegangspijlers zijn opgetrokken in eclectische trant.

Omschrijving

Toegangspartij met hek, bestaande uit twee rijk gedetailleerde toegangspijlers, een smeedijzeren toegangshek en een smeedijzeren hekwerk.

De twee toegangspijlers zijn identiek. Ze zijn opgetrokken in baksteen boven een hardstenen sokkel. Twee natuurstenen speklagen geven de pijlers een geblokt aanzien. De pijlers worden afgesloten door een fries met voluten die een bekroning dragen, bestaande uit een segmentboogvormig fronton met vaas.

Het toegangshek heeft twee smeedijzeren opengewerkte pijlers met ornamenten uit flora en fauna. De pijlers zijn verankerd in hardstenen sokkels. Tussen de pijlers en aan weerszijden van de pijlers bevindt zich smeedijzeren spijlenhekwerk met rijke ornamentiek.

Het overige hekwerk van de oostelijke erfafscheiding is geplaatst op een bakstenen plint en bestaat uit een geornamenteerd smeedijzeren spijlenhek. Op de zuidoostelijke en noordoostelijke hoek van het erf heeft het hek afgeronde hoeken.

Waardering

De toegangspartij met hek is van algemeen belang als historisch-funtioneel onderdeel van het pastoriecomplex bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. Tevens is het object van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven erfafscheiding uit het vierde kwart van de 19de eeuw met een rijke eclectische vormgeving en heeft het ensemblewaarde in relatie tot de pastorie en de NH kerk.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek