Inleiding

In verschillende fase tot stand gekomen PASTORIE-Complex bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel, bestaande uit een laat 19de-eeuwse PASTORIE met THEEKOEPEL (reeds rijksmonument, monumentnr 31964), WAGENHUIS en HEKWERKEN. Het complex hoort bij de Nederlands Hervormde Kerk uit 1773-1775, die reeds rijksmonument is (monumentnr 31968). Het complex is gelegen ten westen van de Kerkstraat, op de oostelijke Amsteloever. Het complex maakt deel uit van het in 1990 tot beschermd dorpsgezicht aangewezen "dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel".

Omschrijving

Het pastorie-complex bevat de volgende 5 afzonderlijk te beschermen onderdelen: de pastorie, de ten westen van de pastorie gesitueerde theekoepel, het ten noorden van de pastorie gesitueerde wagenhuis, de ten oosten van de pastorie geplaatste toegangspartij met hekwerk (zijde Kerkstraat) en het ten westen van de pastorie geplaatste hekwerk (zijde Amstel).

Waardering

Het pastoriecomplex bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie met bijgebouwen en erfafscheiding uit de late 19de eeuw op het Noordhollandse platteland. Daarnaast heeft het complex ensemblewaarde door de ligging nabij de NH kerk in het beschermde dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel.