511341 - Johannes de Doper
Beemster A 470
Jisperweg 55, 1464 NG te Westbeemster

Inleiding

Rooms-katholieke KERK, gewijd aan Johannes de Doper en gebouwd in 1878-1879 naar ontwerp van H. Bijvoets in Neo-gotische trant.

Omschrijving

St. Jan de Doper, 1878-1879, H. Bijvoets. Neo-gotische kruisbasiliek met toren, bekroond door frontalen en een naaldspits. De kerk heeft bunderlpijlers en stenen kruisribgewelven. Verwantschap met het werk van Tepe, o.a. in de gedrukte lichtbeuk met de kleine bovenvensters, die invloed van de late Nederrijnse gotiek verraadt. Neo-gotische aankleding grotendeels nog intact. Orgel met Hoofdwerk, Zwelwerk en vrij Pedaal, in 1890 gemaakt door de Gebr. Franssen te Roermond.

Waardering

De uit 1878 daterende kerk met bijbehorende interieur-onderdelen is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het St. Jan de Doper-complex en als gaaf bewaard voorbeeld van een Neo-gotische kruiskerk van katholieke signatuur. De kerk heeft tevens ensemblewaarde met de aangrenzende pastorie.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiskerk