Inleiding

In Westbeemster gelegen religieus complex bestaande uit 5 onderdelen: rooms-katholieke KERK St. Jan (Johannes) de Doper, PASTORIE, PRIEEL, HEKWERK en TOEGANGSHEK tot begraafplaats. Het complex is gesitueerd aan de westzijde van de Jisperweg en dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Complex-omschrijving

Het complex bevat de haaks op de Jisperweg geprojecteerde bakstenen kruisbasiliek met vierkante smalle toren, voorzien van spitsboogvensters, en de sterk teruggerooide, twee bouwlagen tellende pastorie met zesruitsschuifvensters en getoogde spaarvelden onder samenstel van leren zadeldaken; voor is vóór de aansluiting van kerk en pastorie een houten prieel met open frot, een sierlijk gesmeed tuinhek aan de zuidzijde en een sierlijk gesmeed begraafplaatshek aan de westzijde, ter hoogte van de landbouwlaan.

N.B. Het terrein van de begraafplaats valt buiten de bescherming.

Waardering

Het St. Jan de Doper-complex bestaande uit kerkgebouw, pastorie, prieel, hek en toegangshek tot begraafplaats is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van rooms-katholieke bouwkunst uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering aan de Jisperweg en het naastgelegen complex van voormalige O.L.V. van Lourdes-klooster en school.