Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511344
Complexnummer
511341 - Johannes de Doper
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82822/140
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster A 927
Bij Jisperweg 56, 1464 NG te Westbeemster

Omschrijving

Inleiding

PRIEEL, daterend uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in de voortuin van de pastorie. Het prieel is gesitueerd vóór de aansluiting van de pastorie en de kerk, dus in de noordwesthoek van de voortuin.

Omschrijving

Houten prieel opgetrokken op rechthoekig grondplan en bestaande uit een constructie van houten stijl- en regelwerk dat een zadeldak draagt met bitumineuze dakbedekking (oorsprong lei). Het zadeldak heeft houten chalet-achtige overstekken met nok- en hoekmakelaars. Het stijl- en regelwerk is aan drie zijden (de korte zijden en één lange zijde) betimmerd met latten, geplaatst onder een hoek van 45 graden. De lange voorzijde van het prieel is vrijwel geheel open en heeft een omlijsting van opengewerkt houtwerk.

Waardering

Het laat-19de-eeuwse prieel is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als toegevoegd onderdeel van het St Jan de Doper-complex en is van typologisch belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in chalet-achtige trant gebouwd prieel uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511341. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1899
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing