Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511358
Complexnummer
511357 - Boerderij-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/149
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beemster A 845
Wormerweg 2, 1464 NA te Westbeemster

Omschrijving

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde STOLPBOERDERIJ met staartstuk aan de achterzijde. De achterzijde (O) is gelegen aan de Wormerweg. De boerderij heeft een merendeels pangedekt stolpdak dat boven het staartstuk overgaat in een pangedekt zadeldak met de nok haaks op de weg. Het voorste dakschild (W) heeft een vierkante schoorsteen; het linker dakschild (N) is riet-gedekt op pannen voet. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met overstek boven de woning (W).

Het muurwerk is merendeels opgetrokken in rode baksteen op een zwart/wit geverfde plint; darswand, geveltop van het staartstuk en zijwanden van de verhoogde middenpartij zijn van hout. De voorgevel heeft een kroonlijst, de overige gevels hebben een houten goot op klampen. De symmetrische voorgevel heeft verder vier lage horizontale keldervensters en een verhoogde middenpartij en telt vijf vensterassen. De centrale as bevat de hoofdingang en het driedelig venster van de verdieping in de verhoogde middenpartij. Deze middenpartij doorbreekt de kroonlijst boven de flankerende geveldelen (elk twee vensterassen) en wordt afgesloten door een flauw hellend, zinkgedekt, overstekend zadeldak met gesneden windveren en een makelaar. De hoofdingang bestaat uit een dubbele paneeldeur met ijzeren harnassen en licht getoogd bovenlicht. Het driedelige venster heeft een centraal achtruits schuifraam geflankeerd door twee lagere drieruits draairamen. De flankerende geveldelen hebben elk twee zesruits schuifvensters met licht getoogd bovenlicht en worden elk door een liseen op de buitenhoeken afgesloten. De linkerzijgevel (N) heeft in het woongedeelte twee zesruits schuifvensters en in het garabatte gedeelte (darswand) twee kleine vierruits vensters. De darswand heeft een stenen voeting. De rechterzijgevel (Z) heeft in het woongedeelte vier zesruits schuifvensters met licht getoogd bovenlicht en een paneeldeur met ijzeren harnas en licht getoogd bovenlicht met levensboom. De muur van het staartstuk heeft vier kleine vierruits vensters.

De achterzijde heeft links (Z) het staartstuk met in de kopse zijde daarvan een opgeklampte deur met bovenlicht en levensboom en recht daarboven in de geveltop een opgeklampte deur met meerruits bovenlicht. De geveltop heeft verticaal beschot, gladde windveren en een makelaar. De noordmuur van het staartstuk heeft twee kleine vierruits vensters. De achterzijde van de stolp (naast het staartstuk) heeft rechts de darsdeur met daarnaast een opgeklampte deur met zesruits bovenlicht. Het muurwerk tussen darsdeur en staartstuk heeft twee zesruits schuifvensters.

Het interieur bevat de oorspronkelijke dars en het grootste deel van de oorspronkelijke stal.

Waardering

De omstreeks 1880 gebouwde stolpboerderij is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het boerderijcomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511357. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden