Inleiding

Tussen Wormerweg en westelijke ringdijk van de Beemsterpolder gelegen complex, bestaande uit STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type met bijbehorend KOETSHUIS, gebouwd rond 1880 in streek-eigen trant.

Complex-omschrijving

De boerderij is deels in baksteen, deels in hout opgetrokken onder hoog pannen stoepdak en midden op het erf gelegen met de van een topgevel voorzien front naar de dijk gekeerd. Het houten eenlaags koetshuis onder schilddak, met aangekapt stalgedeelte onder lessenaarsdak, staat ten noorden van de boerderij.

NB. De boerderij is rond 1980 zorgvuldig gerestaureerd en aan een woonbestemming aangepast. Hierbij is het muurwerk op diverse plaatsen vernieuwd en zijn in de rechterzijgevel (Z) tussen voorgevel en deur twee zesruits vensters toegevoegd en tussen deur en staartstuk twee kleinere zesruits vensters herplaatst.

Waardering

Het stolp boerderij-complex met bijbehorend koetshuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek gaaf voorbeeld van landelijke, streek-eigen bouwkunst uit de late 19de eeuw in de Beemsterpolder.