511407 - De Keukenhof
Keukenhof 1, 2161 AN te Lisse

Omschrijving

KOETSHUIS. Het koetshuis is in 1857 door de architect Elie Saraber ontworpen en omvat een groot en klein koetshuis met tuigkamer met bedstede, een paardenstal en woningen. Het op H-vormige grondslag opgetrokken complex bestaat uit één bouwlaag op een geschilderde bakstenen plint van een halve meter hoog met rollaag, onder een met gesmoorde Hollandse dakpannen gedekt zadeldak. De vensters en deuren zijn voorzien van natuurstenen profileringen. De topgevels zijn afgewerkt door natuurstenen afdekplaten en ornamenten (pinakels). Centraal in de voorgevel (oost) bevindt zich een toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht voorzien van ruitvormige roedenverdeling daarboven een tuitgevel met een venster. Op het dak staat een houten klokkentorentje. De deur wordt geflankeerd door twee houten inrijdeuren met ijzeren beslag en een segmentvormig bovenlicht met daarin een ruiten roedenverdeling. De vooruitspringende zijarmen, waarin links de tuigkamer met bedstede en rechts de paardenstal zijn ondergebracht, kennen een identieke opbouw gevormd door een T-venster met ruiten roedenverdeling, daarboven een roosvenster met roeden en in de top twee rechthoekig uitgespaarde nissen. De overige gevels kennen een onregelmatige venster- en deurindeling. Het midden van de zuid- en noordgevel wordt onderbroken door een tuitgevel onder een zadeldak. Tegen de zuidmuur van de binnenplaats bevindt zich, tussen de inrijdeuren, een hardstenen waterpomp met een trog. In 1951 is tegen de westgevel een woning gebouwd.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving van de hand van de architect Saraber in 1857;